Q&A

Vragen over doula-ondersteuning

Overweeg je een doula voor extra ondersteuning tijdens jouw zwangerschap, de geboorte en daarna?
Hieronder staan vragen die ik vaak krijg.

Een doula (spreek uit als doela) wordt ook wel een geboortecoach of bevallingscoach genoemd. Het woord 'doula' komt uit het oud-Grieks en betekent diendende vrouw. Een doula ondersteunt je (op een niet-medische manier) tijdens de zwangerschap en de hele bevalling. Ze onderzoekt samen met jou alle behoeften, wensen en mogelijkheden en is een vertrouwd gezicht bij de bevalling.

Een doula biedt continue ondersteuning. Onderzoek heeft laten zien dat deze continue ondersteuning veel voordelen heeft: gemiddeld een snellere bevalling, een grotere kans op een spontane bevalling, minder kans op ingrepen als een kunstverlossing, minder kans op een keizersnede, minder vaak bijstimulatie nodig en er is minder behoefte aan pijnbestrijding. En het belangrijkste: vrouwen kijken met meer tevredenheid terug op hun bevallingservaring.

Bron: Cochrane Collaboration, overzicht van de resultaten van 16 gerandomiseerde studies, waarbij 13.391 vrouwen betrokken waren in uiteenlopende omstandigheden, in elf verschillende landen, waaronder Engeland en België, gegevens verzameld en geanalyseerd in oktober 2016

Een doulatraject begint altijd met een kennismakingsgesprek met jou en jouw eventuele (geboorte)partner. Is er een klik en willen jullie voor mij gaan? Super leuk! We stemmen dan af voor welk pakket jullie willen gaan en in hoeveel termijnen jullie willen betalen. Ik stuur je mijn algemene voorwaarden en de eerste factuur. Na de betaling hiervan, staat jouw uitgerekende datum officieel in mijn planning. Ik stuur je vervolgens een online intakeformulier waarmee ik verschillende gegevens verzamel zodat ik onze gesprekken beter kan voorbereiden. Op die manier kunnen we onze gesprekken optimaal gebruiken voor de voorbereiding op de geboorte. Vervolgens stemmen we samen af wat jouw wensen zijn voor de insteek van de voorbereidende sessies en plannen we de sessies in. Ben je 37 weken, dan ga ik voor jou op wacht. Je mag me dan dag en nacht bellen voor de start van de bevalling. Tijdens het hele traject kun je natuurlijk bij mij terecht als je vragen of zorgen hebt of wanneer je behoefte hebt aan informatie of een 'sparringspartner'. Ook mag je gebruik maken van mijn leenbibliotheek met allerlei boeken, mijn Tens, rebozo, geboortebal en bevallingsbad (als beschikbaar).

Ik ondersteun thuis, maar ook in een poliklinische (geboortehuis) setting of als je in het ziekenhuis bevalt. Als de bevalling zich verplaatst van thuis naar het ziekenhuis, betekent dit meestal dat de verloskundige je overdraagt aan de medische zorgverleners en zij de zorg van de verloskundige overnemen. Ik ga in dat geval gewoon met je mee. Het is dan vaak heel fijn om een vertrouwd gezicht te hebben: iemand die met je mee gaat en bij je blijft. Iemand die jouw wensen kent en weet hoe je in deze misschien wel spannende situatie het beste ondersteund kan worden.

Eigenlijk is het heel simpel: ik kom naar je toe zodra je me nodig hebt. Het is wel zo dat het slim is om mij niet te vroeg te vragen om te komen omdat je in de eerste fase van de bevalling vaak nog heel gevoelig bent voor 'verstoringen' van buitenaf. Als ik te vroeg binnenkom, kan het gebeuren dat het geboorteproces (een tijdje) stilvalt. Vaak is het een goed moment voor mij om te komen als de weeën een stukje krachtiger worden en je meer naar binnen keert. Tijdens de voorbereiding bespreken we uitgebreid wat je zelf kan doen (of wat jouw evt partner kan doen) in de eerste fase van de bevalling. Ik laat de Tens (als je daar gebruik van wilt maken) na afloop van het laatste gesprek bij je achter zodat je die al kan gebruiken bij de eerste weeën.

Meestal blijf ik nog tot ongeveer twee uur na de geboorte bij jullie. Maar ik ga pas naar huis als er rust is en het voor jou (en je evt partner) goed voelt dat ik ga. In sommige gevallen blijf ik daarom wat langer.

Als doula sta ik voor maximaal drie geboortes tegelijk op wacht. Mocht ik opgeroepen worden voor een andere bevalling, dan draag ik je tijdelijk over aan één van mijn back-up collega's. Mocht de bevalling bij jou ook gaan beginnen, dan is er dus altijd een collega bereikbaar voor jou. De kans dat twee baby's tegelijk geboren gaan worden is maar heel klein, maar voor het geval dat werk ik samen met twee vaste back-up collega's: Maaike en Dionne. Beide collega's zijn ontzettend deskundig en fijn en ik vertrouw jullie helemaal aan hen toe.

Als je voor mij kiest als doula en geboortefotograaf, gaat mijn focus altijd als eerste uit naar de ondersteuning als doula. Mijn camera ligt binnen handbereik en ik pak deze er snel bij zodra ik een mooi 'plaatje' zie. Theoretisch kan het zo zijn dat een bevalling heel snel gaat en/of ik een heel actieve rol heb in de fysieke ondersteuning en daardoor het opvangen van de weeën en de geboorte niet kan fotograferen. In dat geval leg ik de prachtige eerste momenten samen met je kindje vast. Maar in de praktijk is het tot nu toe altijd gelukt om ook voorafgaand en tijdens de geboorte te fotograferen: zelfs wanneer de geboorte snel ging en ik de enige geboortepartner was.