Fotoproject: Ode aan het Moederlijf

postpartumfotograaf Utrecht Ode aan het Moederlijf moeder 1

Hoe kijk jij – als jonge moeder – naar je nieuwe lichaam?

Na een paar weken probeerde ik mijn oude kleding aan te doen, daar werd ik even verdrietig van, want die paste natuurlijk niet. Dus kocht ik nieuwe kleren in mijn nieuwe maat en bedacht ik dat ik beter mijn nieuwe lichaam kan omarmen.

Als ik nu in de spiegel kijk en mijn litteken behandel, dan doe ik dat bewust zacht en lief. Ook denk ik terug aan mijn fijne zwangerschap. En van de zomer ga ik met trots een bikini dragen. Want dat mag ik zijn, mogen alle mama’s zijn, trots op dat geweldige lijf.

Wat ik wel nog heel erg moeilijk vind, is het sporten. Ik ben fanatiek Crossfitter en heb tot lang in mijn zwangerschap kunnen liften. Nu krijg ik net een lege stang boven mijn hoofd en ben snel uitgeput. Een keizersnee doet zoveel meer met je lijf dan dat ik had voorgesteld. Mijn balans is zoek en de kracht in mijn core die ik had, ben ik helemaal kwijt. Dat frustreert wel, maar geeft ook weer motivatie om weer zo sterk te worden.


Hoe heb je de fotoshoot ervaren?

Ontspannen. Je bent vriendelijk en warm. Het was heel ongedwongen.


Hoe kijk jij naar dit fotoproject en naar de missie om het lichaam van moeders te normaliseren en te eren?

Heel belangrijk. Je bereidt je voor op je bevalling, maar niet op wat daarna komt. Ik had graag van te voren willen weten wat herstellen van je zwangerschap inhoudt en hoe belangrijk het is om rustig aan weer je dagelijkse dingen op te starten. Dat je lijf de tijd nodig heeft om weer te slinken en dat sommige deukjes en plekjes blijven. Dat is, wat mij betreft, ook een taak van de verloskundige. Daarom ben ik blij dat er in de media ook eerlijke beelden worden gedeeld van het moederlijf en ik voel me vereerd dat ik daar een deel van uit mag maken.

Ben jij pas bevallen en zou je graag een Ode aan het Moederlijf-fotoshoot boeken om jouw nieuwe lijf prachtig vast te laten leggen? Dat kan! Neem contact met me op om meer te weten te komen over deze bijzondere fotoshoot.

neem contact op
terug naar de serie