Fotoproject: Ode aan het Moederlijf

postpartumfotograaf Utrecht Ode aan het Moederlijf moeder 3

Hoe kijk jij – als jonge moeder – naar je nieuwe lichaam?

Ik heb heel erg moeten wennen aan mijn nieuwe lichaam. Ik sportte voor mijn zwangerschap zo'n 5 keer in de week en dat was ook te zien aan mijn lichaam. Heel de zwangerschap was ik bang om striae te krijgen op mijn buik. Braaf 2 keer per dag smeerde ik mijn buik in met speciale creme en olie "tegen" striae. Hier valt niet tegenop te smeren, dit is gewoon genetisch bepaald. 3 dagen voor de uitgerekende datum zag ik een eerste striem. "Shit" dacht ik.. Oke 1 is niet zo erg dacht ik.. Tot dat er elke dag meer striemen bij kwamen. Ik scheurde letterlijk uit mijn vel. Mijn buik stond zo strak en dit deed mijn lichaam voor mij om ruimte te maken voor mijn baby, hoe bijzonder eigenlijk? Op dat moment ervaarde ik dat natuurlijk niet zo. Na de bevalling zag ik pas hoe erg het was. Ik heb onwijs veel gehuild. "Was ik maar met 39 weken bevallen, dat was ik gespaard gebleven dacht ik". Ik voelde met echt verminkt. Nu 1 jaar later ben ik eraan gewend. Het heeft me echt tijd gekost om het te accepteren. Vind ik het mooi? Nee. Vind ik het lelijk? Nee dat ook niet. Het hoort nu bij mij. Als ik negatieve gedachten heb over mijn lichaam bedenk ik me ook wat mijn lichaam allemaal voor mij en mijn kinderen doet. De afgelopen 4 jaar was ik zwanger, gaf ik borstvoeding of gaf ik borstvoeding terwijl ik zwanger was. Mijn lichaam voedt al 2,5 jaar mijn kindjes. En dat met drukte, werk, stress en weinig slaap! Ik focus me meer op wat mijn lichaam allemaal kan en hoe het voelt, in plaats van hoe het eruit ziet.


Hoe heb je de fotoshoot ervaren?

Heel erg goed. Ik voelde me zelfverzekerd en comfortabel en ik ben onwijs blij dat ik een bijdrage kan leveren aan het normaliseren van het vrouwelijk lichaam hoe het er ook uit kan zien na de zwangerschap.


Hoe kijk jij naar dit fotoproject en naar de missie om het lichaam van moeders te normaliseren en te eren?

Ik vind dit fotoproject heel mooi. Het laat een realistisch beeld zien van het postpartum lichaam. Niet de snelle "snapback" die je op social media tegenkomt. Omdat we de onrealistische beelden zien op social media denken we dat dit de norm is en wanneer dit niet gebeurt je daar dus van afwijkt, terwijl dit voor de meeste vrouwen het geval is. Ik hoop dat dit een stukje zelfvertrouwen brengt aan alle nieuwe mama's die zich onzeker voelen in hun "nieuwe" lijf. En dat alles er mag zijn.

Ben jij pas bevallen en zou je graag een Ode aan het Moederlijf-fotoshoot boeken om jouw nieuwe lijf prachtig vast te laten leggen? Dat kan! Neem contact met me op om meer te weten te komen over deze bijzondere fotoshoot.

neem contact op
terug naar de serie