14 april 2021

Blog: Bevallen in je bubbel

Bevallen doet toch vreselijk veel pijn? Voor de meeste vrouwen is bevallen inderdaad niet pijnloos. Sterker nog: bevallen is voor veel moeders een intense en heftige gebeurtenis die veel van ze vraagt. Maar: in principe is een vrouwenlijf gemaakt om te baren en met de juiste voorbereiding, ondersteuning en mindset kun je een bevalling hebben waarin je je sterk voelt en waarbij je de (soms heftige) pijn aankan.

Lichaamseigen pijstillers

Wist je dat je lijf zelf pijnstillers kan aanmaken? Deze pijnstillers zijn endorfines. Endorfine is een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij een natuurlijke bevalling. Hardlopers kennen endorfine misschien wel als het hormoon dat zorgt voor de zogenaamde ‘runners high’. Maar ook bij het eten van chocola of ander lekker eten, seks en een goede lachbui komen endorfines vrij. Endorfines maken dat je je gelukkig voelt maar dus ook dat eventuele pijn afneemt. De kracht van endorfine is zelfs vergelijkbaar met die van morfine: één van de sterkste pijnstillers die de medische wereld tot zijn beschikking heeft.

Krachtige weeën, krachtige pijnstilling

Bij een soepele, natuurlijke bevalling wordt door je lichaam ook een ander hormoon aangemaakt: oxytocine. Oxytocine wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd en zorgt voor effectieve (krachtige) weeën. Als gevolg van deze krachtige weeën wordt het pijnstillende hormoon endorfine aangemaakt, wat zorgt dat je deze krachtige weeën beter aankan. Hoe krachtiger je weeën worden, hoe meer endorfines er door je lichaam worden aangemaakt: een fantastische uitvinding van moeder natuur!

Bubbel

Als er zowel oxytocine als endorfine wordt aangemaakt, kom je in een soort bubbel terecht. Je kunt je beter afsluiten van de buitenwereld en ervaart minder pijn, ongemak en schaamte waardoor je je helemaal kunt overgeven aan het bevalproces. Voor buitenstaanders kan het lijken of je in een soort trance bent of een beetje van de wereld bent. En misschien is dit ook wel zo want er wordt wel gezegd dat een vrouw dan in ‘beval-land’ is. Geen zorgen: daar blijf je niet voor eeuwig ,-) Dat jij in ‘beval-land’ bent kan misschien een gekke ervaring zijn voor je (beval)partner, maar dit is alleen maar heel goed. Want zo kan je lichaam doen wat het moet doen: je kindje geboren laten worden.

Bijkomend voordeel van het vrijkomen van endorfine is dat het je meer open en ontvankelijk maakt waardoor je je makkelijker aan je kindje zal hechten.

Praktisch

Ok, dat klinkt goed toch? Dit wil je als je gaat bevallen. Maar hoe zorg je ervoor dat deze helpende hormonen goed kunnen vrijkomen en jij in een fijne bubbel terecht komt?

Een paar tips: