Doula

gezin met pasgeboren baby

Foto: Sanne Ravensbergen, Stories of New Life

Ben je zwanger? Van harte gefeliciteerd! Of het nu je eerste of een volgende zwangerschap is, het blijft een ontzettend bijzondere fase in jouw leven: de start van een nieuw hoofdstuk. Zou je dit nieuwe hoofdstuk graag ontspannen en vol vertrouwen starten? Als doula kan ik jou hier misschien wel bij helpen.

Een doula? Wat is dat?

Een doula (spreek uit als doela) wordt ook wel een geboortecoach of bevallingscoach genoemd. Een doula ondersteunt je (op een niet-medische manier) tijdens de zwangerschap en de hele bevalling. Ze onderzoekt samen met jou alle behoeften, wensen en mogelijkheden en is een vertrouwd gezicht bij de bevalling. Het is jouw bevalling, maar je staat er niet alleen voor!

In de video hieronder leg ik uit wat een doula wel en niet doet:

Waarom kiezen voor een doula?

Er zijn talloze redenen om tijdens je zwangerschap en bevalling voor de extra ondersteuning van een doula te kiezen.

Bijvoorbeeld:

moeder met pasgeboren baby: afbeelding bij doula/doela pagina

Foto: Sanne Ravensbergen, Stories of New Life

Wat ik voor jou kan betekenen

Tijdens de zwangerschap


Tijdens de bevalling

Het doula-effect aangetoond

Vrouwen die bij hun bevalling continue begeleiding krijgen:

  • bevallen gemiddeld sneller
  • bevallen vaker spontaan
  • hebben minder kans op ingrepen als een kunstverlossing (vacuüm of tang)
  • hebben minder kans op een keizersnede
  • krijgen minder vaak bijstimulatie
  • hebben minder behoefte aan pijnbestrijding
  • kijken met meer tevredenheid terug op hun bevallingservaring

Cochrane Collaboration, overzicht van de resultaten van 16 gerandomiseerde studies, waarbij 13.391 vrouwen
betrokken waren in uiteenlopende omstandigheden, in elf verschillende landen, waaronder Engeland en België,
gegevens verzameld en geanalyseerd in oktober 2016

In de eerste weken van het ouderschap

Mijn kwaliteiten als doula

Er zijn zoveel goede doula's, hoe weet je dat ik de ideale doula voor jou ben? Heel simpel: door een gratis en vrijblijvende kennismaking te plannen. Dan merk je snel genoeg of er een 'klik' is of niet. Ik kan je wel vast vertellen wat andere jonge en aanstaande ouders prettig vonden aan mij:

In de video hieronder vertel ik wat mij kenmerkt als doula:


Speciaal voor partners

Een doula is er niet alleen voor jou, maar ook voor je eventuele (geboorte)partner. Op de speciale partner-pagina leg ik aan je partner uit wat een doula is en wat een doula voor jullie beide kan betekenen.

Wat vonden anderen?

Hieronder kun je lezen hoe anderen mij als doula hebben ervaren:

Jacqueline over Sanne als doula:
“Sanne heeft ons heel zorgvuldig, inlevend en hartverwarmend gesteund zowel tijdens de zwangerschap, geboorte als daarna. Sanne is bescheiden, rustig en volgt de wensen van ouders. De samenwerking is transparant, en met haar betrouwbare en niet oordelende karakter creëert ze een veilige sfeer waarin alles er mag zijn. Sanne is uitgebreid geschoold, ondersteunt waar nodig (zoals bij het schrijven van een geboorteplan) en is zeer gemakkelijk benaderbaar. Ze heeft oog voor beide ouders, zowel op fysiek als mentaal vlak. Het is te zien dat Sanne van haar passie, haar vak heeft gemaakt. Ze werkt met veel enthousiasme. Mede door Sanne hebben wij vertrouwen en kracht gevoeld in alle fases die bij de geboorte van een kind horen. Mijn bevalling was pittig, duurde 48 uur. Ik heb echter constant controle gevoeld, mijn partner wist me op de juiste manier te steunen en ondanks de heftigheid kijken we er beiden met trots op terug. Sanne is hierin belangrijk geweest, met o.a. de dierbare foto’s die ze van ons heeft gemaakt. Kortom: een echte aanrader!"

Marissa over Sanne als doula:
"Lieve Sanne, ik wil jou ontzettend bedanken voor jouw begeleiding als doula bij de bevalling en ook tijdens de zwangerschap. Door jouw hulp mocht dit een ervaring worden waar ik alleen van kon dromen. Dank je wel hiervoor, dit heeft voor zowel mij als mijn partner een heleboel betekend!"

Solomoeder Marlies uit Amersfoort:
“Vanwege het feit dat ik alleenstaand mijn zwangerschapstraject ben gestart, leek het me fijn een doula ter ondersteuning te hebben. De website van Sanne sprak me aan en een kennismaking bevestigde mijn positieve gevoel. Nu, ruim twee maanden na mijn bevalling, kijk ik terug op een geweldig traject en een positieve bevalling. Ik had me geen fijnere doula kunnen wensen; Sanne is zo zorgvuldig, begaan, geïnteresseerd, kalm en deskundig. Naast een positieve bevallingservaring heeft ze me ook een concrete herinnering gegeven in de vorm van prachtige geboortefoto's. Sanne, ik ben je super dankbaar en ik gun iedere zwangere een doula als jou."

Jacobien over Sanne als doula:
"Sanne heeft mijn man en mij fantastisch ondersteund tijdens de bevalling van onze dochter. De sessies gedurende de zwangerschap hebben ons ook erg geholpen bij het scherp krijgen van onze geboortewensen en het voorbereiden op de bevalling. Niets was te veel voor Sanne en ze stond altijd voor ons klaar. Verder heeft ze ook enorm mooie foto's gemaakt van de geboorte, iets wat ons een tastbare herinnering geeft aan deze bijzondere gebeurtenis. Ik kan iedereen Sanne aanraden als doula en/of geboortefotograaf!"

Danja over Sanne als doula:
“Sanne is een ontzettend fijne doula en fotograaf. Ze heeft in het hele proces van zwangerschap en bevalling ons enorm gesteund en het was fijn om op haar te kunnen terugvallen. De voorbereidende gesprekken waren met name voor mijn man erg helpend. Het gaf ons samen een aantal vaste momenten van voorbereiding voor de bevalling en dat kan ik iedereen aanraden. Er komt zo veel op je af tijdens een zwangerschap en Sanne hielp ons onder andere om onze belangrijkste geboortewensen goed te overdenken én formuleren.“

Nicole over Sanne als doula:
“Sanne is een onwijs fijne doula. We zijn erg dankbaar dat zij ons heeft ondersteund bij de geboorte van onze dochter. Het was een pittige bevalling, maar Sanne kon zowel mij als mijn man perfect ondersteunen. Ook voorafgaand aan de bevalling waren de voorbereidingen erg prettig, net als de sessies na de bevalling. Sanne is een rustig en lief persoon en legt je volledig in de watten. Zeker een aanrader dus!”

Latisha uit Utrecht over Sanne als doula:
“Ik vond Sanne ondersteunend en rustgevend. Ze heeft goed ingespeeld op wat ik nodig had. We zijn dankbaar en blij met haar begeleiding en betrokkenheid. Ze heeft onze wensen nauw in de gaten gehouden en tot vervulling gebracht waar zij dat kon. Ik heb een hele mooie bevalling gehad, die mij weer meer vertrouwen in mijn lichaam en geest heeft gegeven. Daar heeft Sanne een belangrijke rol ingespeeld”.

Artemis uit Deventer over Sanne als doula:
"Sanne heeft ervoor gezorgd dat ik met veel meer vertrouwen het bevalproces in kon gaan. Ze is zéér betrokken geweest voor, tijdens en na de bevalling. Wij hebben dit als erg fijn ervaren. Het was voor mij van onschatbare waarde dat Sanne bij de bevalling was en me zo goed heeft ondersteund. Ik heb los kunnen laten en me volledig over kunnen geven aan de situatie, wat heeft geleid tot een super vlotte en voorspoedige bevalling!"

Eline uit Houten over Sanne als doula:
“Sanne is een heel betrokken en meedenkende doula. Ik wist zelf al vrij veel over het bevalproces maar dankzij de voorgesprekken met Sanne voelde mijn man zich ook goed voorbereid. Daardoor gingen we veel zelfverzekerder de bevalling in. Tijdens de bevalling pakte Sanne erg goed de rol om ons mentaal en fysiek te ondersteunen. Ze was een echte coach en werkte goed samen met de verloskundige en de kraamzorg. Zonder Sanne als doula had ik de bevalling niet zo goed kunnen doen en volhouden. ”

Caroline uit Utrecht over Sanne als doula:
“Sanne heeft mij geholpen met het opstellen van mijn bevalplan. We hebben hier fijn over gesproken. Ze is betrokken, luistert goed en straalt rust uit. Door haar is mijn bevalplan concreet geworden en het gaf mij het gevoel dat ik voorbereid de bevalling in ging. Ik vond haar hulp en tips heel fijn, het gaf vertrouwen. Sanne staat 100% voor je klaar en doet er alles aan om je zo goed mogelijk te helpen.”

Bram uit Utrecht over Sanne als doula:
“Sanne is een rustig en fijn persoon die goed luistert naar de wensen en behoeften. Ze heeft veel kennis en tips met ons gedeeld waardoor we steeds meer vertrouwen kregen in de bevalling. Haar ondersteuning heeft voor mij veel bijgedragen aan een fijne bevalling. Bedankt Sanne!”

ja: ik wil graag kennismaken!
lees meer over mij
bekijk mijn pakketten