Partner-pagina

Als je dit leest, is jouw vrouw of vriendin waarschijnlijk in verwachting van jullie kindje: van harte gefeliciteerd! Het zou zo maar eens kunnen dat ze pas geleden liet vallen dat het haar wel wat lijkt om een doula bij de bevalling te hebben. Grote kans dat jij toen dacht: “een wat?!” en nu met lichte tegenzin deze pagina aan het lezen bent,-) Ik zal je proberen wat meer uitleg te geven over wat een doula is en wat ik voor jouw zwangere geliefde maar ook zeker voor jou kan betekenen.

Waarom een doula zo gek nog niet is

Een doula wordt ook wel een geboortecoach of bevallingscoach genoemd. Ze informeert, ondersteunt en begeleidt jullie (op een niet-medische manier) tijdens de zwangerschap en de hele bevalling. Al eeuwenlang worden bevallende vrouwen bijgestaan door andere, ervaren vrouwen uit hun omgeving. Onderzoek (door de Cochrane Collaboration) heeft aangetoond dat vrouwen die bij hun bevalling continue begeleiding krijgen (van bijvoorbeeld een doula) gemiddeld sneller bevallen, vaker spontaan bevallen, minder kans hebben op ingrepen als een kunstverlossing (vacuüm of tang) of een keizersnede, minder behoefte hebben aan pijnbestrijding en - heel belangrijk - met meer tevredenheid terugkijken op hun bevallingservaring. Hiermee vergroten jullie dus de kans op een fijne start van het ouderschap.

Ik zet jou niet buitenspel

Als doula is het absoluut niet mijn bedoeling om jouw rol bij de bevalling in te nemen. Tenzij dit jullie wens is natuurlijk. In de voorgesprekken spreken we heel duidelijk af hoe mijn rol als doula er tijdens de geboorte uitziet. Omdat een doula een hoop praktische zaken regelt, kunnen partners zich vaak juist beter op hun vrouw of vriendin richten en het echt samen doen. Een doula kan bijvoorbeeld de verloskundige en de kraamzorg ontvangen, warme en koude washandjes aangeven, een teiltje aanreiken als je geliefde misselijk is, zorgen dat het badwater (bij een eventuele badbevalling) de juiste temperatuur heeft en zorgen dat jullie beiden genoeg eten en drinken om deze rollercoaster goed vol te houden.

Jij als de beste bevalpartner

Bovendien kan een doula ervoor zorgen dat jij de best mogelijke bevalpartner gaat zijn. Dit begint al in de voorgesprekken waarbij ik met jullie onderzoek hoe jullie ideale bevalling eruit ziet, welke ondersteuningstechnieken wel en juist goed voor jullie werken en hoe we het beste kunnen omgaan met pijn, spanning of angst. Tijdens de bevalling kan ik jou subtiel aanwijzingen geven als je in the heat of the moment even niet meer weet hoe je je geliefde het beste kan ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan tegendruk geven, haar masseren, met haar mee ademen en haar moed inspreken.

Een doula zorgt ook voor jou

Een doula is er niet alleen voor je bevallende partner, maar zeker ook voor jou. Want ook al hoef jij jullie kindje niet op de wereld te zetten, een bevalling is ook voor de partner een intense gebeurtenis. Het kan heel fijn zijn als er dan iemand is die ook jou geruststelt, zorgt dat je regelmatig wat te eten en te drinken krijgt en als het nodig is jouw rol even kan overnemen zodat jij op adem kan komen. Veel partners vinden het ook een geruststellende gedachte dat er bij de bevalling een vertrouwd gezicht aanwezig zal zijn (we leren elkaar uitgebreid kennen tijdens het voortraject) dat er de hele bevalling bij blijft.

Lees hieronder wat andere partners vonden van mijn ondersteuning als doula tijdens de zwangerschap en geboorte van hun kind.

Bram over de ondersteuning in de aanloop naar en tijdens de bevalling van zijn zoontje:
“Sanne is een rustig en fijn persoon die goed luistert naar de wensen en behoeften. Ze heeft veel kennis en tips met ons gedeeld waardoor we steeds meer vertrouwen kregen in de bevalling. Haar ondersteuning heeft voor mij veel bijgedragen aan een fijne bevalling. Bedankt Sanne!”

Mark over de Stories of New Life Geboortecursus
“Ik zie echt minder op tegen de bevalling. Na de cursus voelde ik me geruster en meer zelfverzekerd. Het idee dat ze bij de bevalling zal zijn als doula helpt hier ook enorm bij. Een goede voorbereiding is het halve werk! ;-)”

Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe ik jullie kan helpen bij een zo fijn mogelijke bevalling? Neem dan gerust contact met me op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek en wie weet tot snel!

ja, ik wil kennismaken
lees meer over mij
bekijk de tarieven