Partner-pagina

Als je dit leest, is jouw vrouw of vriendin waarschijnlijk in verwachting van jullie kindje: van harte gefeliciteerd! Het zou zo maar eens kunnen dat ze pas geleden liet vallen dat het haar wel wat lijkt om een doula bij de bevalling te hebben. Grote kans dat jij toen dacht: “een wat?!” en nu met lichte tegenzin deze pagina aan het lezen bent,-) Ik zal je proberen wat meer uitleg te geven over wat een doula is en wat ik voor jouw zwangere geliefde maar ook zeker voor jou kan betekenen.

Waarom een doula zo gek nog niet is

Een doula wordt ook wel een geboortecoach of bevallingscoach genoemd. Ze informeert, ondersteunt en begeleidt jullie (op een niet-medische manier) tijdens de zwangerschap en de hele bevalling. Al eeuwenlang worden bevallende vrouwen bijgestaan door andere, ervaren vrouwen uit hun omgeving. Onderzoek (door de Cochrane Collaboration) heeft aangetoond dat vrouwen die bij hun bevalling continue begeleiding krijgen (van bijvoorbeeld een doula) gemiddeld sneller bevallen, vaker spontaan bevallen, minder kans hebben op ingrepen als een kunstverlossing (vacuüm of tang) of een keizersnede, minder behoefte hebben aan pijnbestrijding en - heel belangrijk - met meer tevredenheid terugkijken op hun bevallingservaring. Hiermee vergroten jullie dus de kans op een fijne start van het ouderschap.

Ik zet jou niet buitenspel

Als doula is het absoluut niet mijn bedoeling om jouw rol bij de bevalling in te nemen. Tenzij dit jullie wens is natuurlijk. In de voorgesprekken spreken we heel duidelijk af hoe mijn rol als doula er tijdens de geboorte uitziet. Omdat een doula een hoop praktische zaken regelt, kunnen partners zich vaak juist beter op hun vrouw of vriendin richten en het echt samen doen. Een doula kan bijvoorbeeld de verloskundige en de kraamzorg ontvangen, warme en koude washandjes aangeven, een teiltje aanreiken als je geliefde misselijk is, zorgen dat het badwater (bij een eventuele badbevalling) de juiste temperatuur heeft en zorgen dat jullie beiden genoeg eten en drinken om deze rollercoaster goed vol te houden.

Jij als de beste bevalpartner

Bovendien kan een doula ervoor zorgen dat jij de best mogelijke bevalpartner gaat zijn. Dit begint al in de voorgesprekken waarbij ik met jullie onderzoek hoe jullie ideale bevalling eruit ziet, welke ondersteuningstechnieken wel en juist goed voor jullie werken en hoe we het beste kunnen omgaan met pijn, spanning of angst. Tijdens de bevalling kan ik jou subtiel aanwijzingen geven als je in the heat of the moment even niet meer weet hoe je je geliefde het beste kan ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan tegendruk geven, haar masseren, met haar mee ademen en haar moed inspreken.

Een doula zorgt ook voor jou

Een doula is er niet alleen voor je bevallende partner, maar zeker ook voor jou. Want ook al hoef jij jullie kindje niet op de wereld te zetten, een bevalling is ook voor de partner een intense gebeurtenis. Het kan heel fijn zijn als er dan iemand is die ook jou geruststelt, zorgt dat je regelmatig wat te eten en te drinken krijgt en als het nodig is jouw rol even kan overnemen zodat jij op adem kan komen. Veel partners vinden het ook een geruststellende gedachte dat er bij de bevalling een vertrouwd gezicht aanwezig zal zijn (we leren elkaar uitgebreid kennen tijdens het voortraject) dat er de hele bevalling bij blijft.

Lees hieronder wat andere partners vonden van mijn ondersteuning als doula tijdens de zwangerschap en geboorte van hun kind.

Glenn over Sanne als doula:
“Sanne heeft ons super fijn begeleid! Het was ons eerste kindje, alles is nieuw en spannend en er komt een berg informatie op je af waar je duizelig van wordt... Ze heeft ons geholpen alles op een rijtje te krijgen, onze voorkeuren duidelijk op papier te zetten en zo goed voorbereid als mogelijk het moment suprême in te gaan.

Sanne is prettig en toegankelijk in de omgang, deelt op een heldere manier kennis en ervaring en straalt rust uit. Tijdens de bevalling van mijn vrouw voelde ik mij als partner goed gesteund door haar zonder dat zij op de stoel van de partner ging zitten. Het verloop van de bevalling ging even anders dan verwacht (medische bevalling ipv poliklinisch dus met verloskundige van het ziekenhuis) waardoor alle gezichten in het ziekenhuis nieuw waren. Zeker bij zo'n intiem en spannend moment was het heel fijn om een vertrouwd gezicht te zien die van onze wensen af weet.”

Arjan over Sanne als doula:
“Ik was niet direct enthousiast over het idee van een doula bij de geboorte van onze dochter. Maar na enige twijfel hebben we toch besloten om het te gaan doen. Uiteindelijk was het erg fijn dat Sanne ons heeft ondersteund tijdens de bevalling. Sanne is een erg fijne doula. Ze begrijpt ons goed wat wij fijn vinden en wat onze wensen zijn tijdens onze bevalling. Zeker een aanrader!”

Bram over Sanne als doula:
“Sanne is een rustig en fijn persoon die goed luistert naar de wensen en behoeften. Ze heeft veel kennis en tips met ons gedeeld waardoor we steeds meer vertrouwen kregen in de bevalling. Haar ondersteuning heeft voor mij veel bijgedragen aan een fijne bevalling. Bedankt Sanne!”

Mark over de Stories of New Life Geboortecursus
“Ik zie echt minder op tegen de bevalling. Na de cursus voelde ik me geruster en meer zelfverzekerd. Het idee dat ze bij de bevalling zal zijn als doula helpt hier ook enorm bij. Een goede voorbereiding is het halve werk! ;-)”

Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe ik jullie kan helpen bij een zo fijn mogelijke bevalling? Neem dan gerust contact met me op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek en wie weet tot snel!

ja, ik wil kennismaken
lees meer over mij
bekijk de tarieven