2 november 2020

Muziek als pijnstiller

Muziek als pijnstiller? Ja! Onderzoek door de Universiteit van Napels heeft laten zien dat vrouwen die tijdens hun bevalling muziek luisterden, hierdoor veel minder pijn en stress bleken te ervaren.


Muziek heeft veel invloed op het limbisch systeem van het zenuwstelsel. Dit systeem is betrokken bij emoties, herinneringen en gevoelens van angst. Door tijdens de bevalling muziek op te zetten die voor jou fijn is, kan dit helpen om je beter te ontspannen en minder pijn te ervaren.

Ook kan muziek je afleiden van geluiden die je eigenlijk niet wilt horen omdat ze je uit je bubbel halen. Op deze manier kun je pijn en angst beter onder controle houden. Dit geeft belangrijke bevalhormonen zoals oxytocine de kans hun werk te doen, wat weer leidt tot een soepele bevalling.

Naar wat voor muziek je luistert, is helemaal aan jou. Op Spotify staan ter inspiratie talloze playlists, maar je kunt natuurlijk ook je eigen playlist samenstellen. Het mooie is ook dat deze muziek je later weer helemaal terug kan brengen naar het moment waarop je je kindje op de wereld zette.