17 augustus 2021
doula-blog over bevallen

Affirmaties:
over de belangrijke
rol van je mindset
bij de geboorte

Voor de meeste aanstaande ouders is de geboorte van hun kindje een intense en soms ook spannende gebeurtenis. Maar gelukkig bestaan er verschillende ‘tools’ die je kan inzetten om je te helpen meer ontspanning te ervaren en het bevalproces te versoepelen. Affirmaties zijn hier een goed voorbeeld van. In deze blog ga ik in op hoe affirmaties werken en neem ik je mee in de zoektocht naar hèt mantra voor jouw bevalling.

Krachtige gedachten

Hoewel affirmaties steeds bekender en populairder worden, zijn er ook veel mensen die er nog nooit van hebben gehoord. Of die affirmaties maar 'zweverig' vinden. En toch passen veel mensen affirmaties dagelijks (vaak onbewust) toe. Helaas gebeurt dit vooral op een negatieve manier, bijvoorbeeld door onszelf te vertellen dat we bepaalde dingen niet goed genoeg doen, iets niet kunnen of dat we iets niet waard zijn. En als we dit maar vaak genoeg tegen onszelf zeggen, wordt deze overtuiging steeds sterker en zal dit uiteindelijk de waarheid worden. Want van nature pas je je gedrag en hoe je je voelt, aan op hetgeen wat je gelooft.

Als bij jou bijvoorbeeld de overtuiging leeft dat je ergens niet goed genoeg voor bent, houdt dit je klein, geef je niet alles en zul je inderdaad gaan merken dat je je doel niet bereikt. Zo’n negatieve overtuiging kan je dus enorm belemmeren. Gelukkig werkt het ook de andere kant op. Het steeds herhalen van een positieve overtuiging (“ik kan dit”) zorgt ervoor dat je steeds meer in jezelf gaat geloven, je krachtig voelt en je tot veel meer in staat bent.

Je gedachten zijn dus ontzettend krachtig. Dit is zo in het dagelijks leven, maar zeker ook bij bevallen. Hoewel dit een heel fysiek proces is, speelt je mindset een enorm belangrijke rol. En met affirmaties kun je hier op een vrij eenvoudige manier aan werken. Bevallen met je brein dus!

Versterken

Het woord ‘affirmatie’ is afgeleid van het Latijnse woord ‘affirmare’ wat versterken of bekrachtigen betekent. Een affirmatie kan je zien als een soort mini peptalk gericht aan jezelf. Hoe vaker je een affirmatie herhaalt, hoe sterker het effect. In het begin is een affirmatie misschien gewoon een zinnetje voor je, maar na keer op keer herhalen, train je je hersenen om deze positieve gedachte te versterken. Hierdoor raak je steeds meer overtuigd van wat je tegen jezelf zegt. Totdat het op een gegeven moment echt jouw mantra wordt. Je kunt met affirmaties je gedachten dus als het ware opnieuw programmeren.

Affirmaties in de praktijk

Tot zover de theorie. Een mooi moment om met de praktijk aan de slag te gaan. Pak eens een pen en papier en schrijf alles op wat er bij jou naar boven komt als je denkt aan de geboorte van je kindje. Zijn er positieve gedachten en overtuigingen bij? Hartstikke fijn! Als er voorzichtig positieve gedachten zijn, kun je hier dan een sterkere versie van formuleren? En komen er negatieve gedachten en overtuigingen bij jou op? Denk dan eens na welke positieve gedachte of overtuiging je hier graag voor in de plaats zou willen hebben.

Een voorbeeld. Stel je hebt de volgende overtuiging: “ik kan de pijn vast niet aan” dan zou je deze overtuiging misschien kunnen vervangen door “ik zal versteld staan van mezelf” of “ik kies ervoor de pijn te accepteren om mijn kindje straks te kunnen verwelkomen”. Hoe meer je de positieve overtuigingen voor jezelf herhaalt, hoe minder plek er uiteindelijk is voor de negatieve overtuigingen.

Voorbeelden

Welke affirmatie voor jou werkt, is heel persoonlijk. Hieronder staan vast wat voorbeelden ter inspiratie:


En natuurlijk kun je ook een eigen affirmatie bedenken.


Een effectieve affirmatie:

Jouw affirmaties eigen maken

Als je een affirmatie hebt gevonden die jou aanspreekt, herhaal deze dan zoveel mogelijk. Het beste is om de affirmatie dagelijks hardop uit te spreken, maar in gedachten uitspreken kan ook. Je kunt ‘jouw’ affirmaties ook op briefjes schrijven en op verschillende plekken in huis ophangen zodat je ze vaak tegenkomt. Natuurlijk kun je ze straks ook in de kamer hangen waar je gaat bevallen (ook in het ziekenhuis). En vergeet de affirmaties tot slot niet met je partner te delen. Dan weet hij of zij precies welke woorden jou straks de kracht geven om vol te houden.