Fotoproject: Ode aan het Moederlijf

Ode aan het Moederlijf in de media:

Ode aan het moederlijf op kekmama.nl Ode aan het moederlijf op oudersvannu.nl Ode aan het moederlijf in het AD Ode aan het moederlijf in VROUW van de Telegraaf Ode aan het moederlijf op Famme,nl Ode aan het moederlijf op Famme,nl Ode aan het moederlijf op JM ouders.nl Ode aan het moederlijf op linda.nl

Met heel veel trots presenteer ik samen met How About Mom de fotoserie "Ode aan het moederlijf". Ik hoop dat we met deze foto’s het postpartum-lijf kunnen normaliseren en vrouwen trots kunnen maken op hun wonderbaarlijke moederlijf. Ik ben alle moeders die deze missie delen en die daarom hebben meegewerkt aan het project ontzettend dankbaar. Het moederlijf verdient een ode, en bij deze brengen we deze ode! Elke foto vertelt weer een uniek verhaal. Klik op de foto om te lezen wat het verhaal van deze moeder is.

postpartumfotograaf Utrecht Ode aan het Moederlijf moeder 1 postpartumfotograaf Utrecht Ode aan het Moederlijf moeder 2 postpartumfotograaf Utrecht Ode aan het Moederlijf moeder 3
postpartumfotograaf Utrecht Ode aan het Moederlijf moeder 4 postpartumfotograaf Utrecht Ode aan het Moederlijf moeder 5 postpartumfotograaf Utrecht Ode aan het Moederlijf moeder 6
postpartumfotograaf Utrecht Ode aan het Moederlijf moeder 7 postpartumfotograaf Utrecht Ode aan het Moederlijf moeder 8 postpartumfotograaf Utrecht Ode aan het Moederlijf moeder 9

De buik is het lichaamsdeel waar vrouwen tijdens hun zwangerschap vaak het meest trots op zijn. Het wordt gefotografeerd, geboetseerd en met de juiste kleding geaccentueerd. Maar zodra de baby is geboren, is diezelfde buik ineens het lichaamsdeel waar nieuwe moeders zich het meest voor schamen. Vanwege striae, een ‘gekke’ navel, losser vel of een andere vorm. Hoewel die lichamelijke veranderingen door een zwangerschap en bevalling volkomen normaal zijn, lijkt er nog steeds een taboe te rusten op het postpartum-lichaam. Tijd voor een ander beeld, tijd voor een Ode aan het Moederlijf.

In een poll van How About Mom geeft zeventig procent van de deelnemende moeders aan zich onzeker te voelen over haar lichaam na de bevalling. “Ik moet slikken als ik in de spiegel kijk”, “Ik heb tijd nodig om mijn nieuwe lijf te aanvaarden” en “Ik heb lang de tijd nodig gehad om te accepteren dat mijn lichaam nu anders is”, delen moeders.

De buik centraal

In het project van fotografe Sanne Ravensbergen en How About Mom staat de buik centraal. Een buik met striemen en strepen. Een litteken van een keizersnede. Een buik die nog de vorm laat zien van de zwangerschap. Een buik die nu wat zachter is, of een andere vorm navel heeft gekregen. Of misschien wel een buik waar zo op het oog niet zoveel aan te zien is. “Is het niet gek dat je in de (sociale) media vaak foto’s ziet van stralende zwangere vrouwen, maar we na de bevalling zelden meer foto’s zien van het lijf van de moeder? Ik vind het zonde dat het lichaam van nieuwe moeders zo 'verstopt' wordt. Ik vind het moederlijf - hoe het er ook uitziet - iets prachtigs”, zegt fotografe Sanne.

“Omdat er nog steeds zo weinig diverse en eerlijke beelden gedeeld worden van lichamen na een bevalling, hebben veel vrouwen een onrealistisch beeld van hoe een postpartum lichaam eruit ‘hoort’ ziet. Met onzekere gevoelens en schaamte als gevolg”, zegt Anna Jacobs, mede-oprichter van How About Mom. “Met de foto’s en beelden die wij op onze sociale media, in ons boek en nu in deze fotoserie delen, willen we nieuwe en aanstaande moeders laten weten: je hoeft je nergens voor te schamen. Een lichaam verandert door de zwangerschap en bevalling. Soms zijn die veranderingen groot en blijvend, soms klein en van tijdelijke aard. Hoe dan ook: het zijn allemaal herinneringen aan de geweldige prestatie die jouw lijf geleverd heeft en daar mag je trots op zijn.”

Meer dan zeventig moeders reageerden op de oproep om zichzelf thuis in hun eerste dagen, weken of maanden als moeder te laten fotograferen. Met als eindresultaat deze serie van negen vrouwen in de eerste negen maanden van het moederschap. Elke foto vertelt een ander verhaal. Sanne Ravensbergen: “Het was geweldig om te horen hoe de fotoshoot voor veel moeders een grotere lading had. Een van de moeders vertelde bijvoorbeeld over haar postpartum depressie en hoe deze shoot voor haar een onderdeel is van haar herstel en het proces om anders naar haar lichaam te kijken.”

---

Over How About Mom How About Mom biedt zwangere vrouwen en moeders met hun gelijknamige app, het eerlijke moeder- boek en online community betrouwbare informatie, eerlijke verhalen en dagelijkse inspiratie. How About Mom is opgericht door ondernemers, zussen en moeders Anna Jacobs en Frederieke Jacobs en wordt ondersteund door (geboorte)zorgprofessionals door heel Nederland.

Over de fotograaf Sanne Ravensbergen is doula, zwangerschaps-, geboorte- en newborn-fotograaf en oprichter van Stories of New Life. Ze studeerde - onder andere met deze fotoserie - in juni 2021 af aan de School voor Fotografie in Utrecht.

Klik hier voor de perspagina van How About Mom.

Wil jij ook een ode brengen aan jouw moederlijf?

Ben jij pas bevallen en zou je graag een Ode aan het Moederlijf-fotoshoot boeken om jouw nieuwe lijf prachtig vast te laten leggen? Dat kan! Neem contact met me op om meer te weten te komen over deze bijzondere fotoshoot.

neem contact op