Fotoproject: De vele gezichten van een postnatale depressie

Met de fotoserie ‘De vele gezichten van een postnatale depressie’ willen How About Mom en fotografe Sanne Ravensbergen het taboe rondom postnatale depressie doorbreken. In deze serie worden tien vrouwen geportretteerd die een postpartum depressie hebben meegemaakt. Elke vrouw houdt een foto vast uit de periode van haar depressie, waarmee de serie vragen oproept zoals: kun je aan de buitenkant zien hoe een depressie eruitziet? En: kan een postnatale depressie iedereen overkomen?

Fotoserie De vele gezichten van een postpartum depressie

Foto: Sanne Ravensbergen (Stories of New Life) in opdracht van How About Mom

Postpartum depressie, beter bekend als postnatale depressie, overkomt 1 op de 10 vrouwen. Het is een van de meest voorkomende aandoeningen bij moeders: in Nederland worden ieder jaar 16.000 vrouwen ziek tijdens of na hun zwangerschap. Toch wordt de ziekte vaker gemist dan dat de juiste diagnose wordt gesteld.

‘Hoe kan het dat een ziekte die zoveel vrouwen treft en zoveel impact heeft op een jong gezin, nog steeds gepaard gaat met zoveel schaamte, eenzaamheid en onbegrip? Dat was voor ons de aanleiding om deze fotoserie te lanceren. We willen laten zien dat een postnatale depressie niet één gezicht of uitingsvorm heeft en dat het iedereen kan overkomen. Het is niet jouw schuld dat je ziek bent geworden. Dat vinden we een belangrijke boodschap om naar buiten te brengen, omdat vrouwen wel vaak denken dat ze zelf een rol hebben gespeeld bij het krijgen van een postnatale depressie’, zegt Frederieke Jacobs van How About Mom.

Fotografe Sanne Ravensbergen portretteerde tien vrouwen die allemaal een postnatale depressie doormaakten. In hun interviews delen deze vrouwen de rauwe realiteit van een depressie en vertellen ze over een van de donkerste periodes uit hun leven. Deze verhalen staan in schrijnend contrast met het vaak verwachte geluk van het moederschap, de zogenoemde 'roze wolk'. ‘De vele gezichten van een postnatale depressie toont de kracht en veerkracht die er nodig was om deze moeilijke tijd te overwinnen. Onze fotoserie is een eerbetoon aan deze moedige vrouwen en een oproep aan de samenleving en aan zorgprofessionals om de mentale gezondheid van moeders serieus te nemen’, zegt Anna Jacobs van How About Mom.

Het doel van de serie is niet alleen bewustwording creëren, maar ook om steun en hoop te bieden aan andere moeders die met dezelfde uitdagingen te maken hebben. Frederieke Jacobs: ‘Postnatale depressie overkomt 1 op de 10 vrouwen en vereist professionele hulp. We hopen dat deze serie vrouwen aanmoedigt om openlijk te praten en hulp te zoeken wanneer zij zich niet goed voelen tijdens of na hun zwangerschap.’

Ben je benieuwd naar de verhalen van de geprortretteerde moeders? Deze kun je lezen op deze pagina

---

Over How About Mom How About Mom biedt zwangere vrouwen en moeders met hun gelijknamige app, het eerlijke moeder-boek en online community betrouwbare informatie, eerlijke verhalen en dagelijkse inspiratie. How About Mom is opgericht door ondernemers, zussen en moeders Anna Jacobs en Frederieke Jacobs en wordt ondersteund door (geboorte)zorgprofessionals door heel Nederland.

Over Sanne Ravensbergen Sanne Ravensbergen is doula, zwangerschaps-, geboorte- en newborn-fotograaf en oprichter van Stories of New Life. How About Mom en Sanne Ravensbergen werkten eerder samen aan de serie Ode aan het moederlijf.

Samenwerken?

Wil jij ook samenwerken aan een taboe-doorbrekend fotoproject? Leuk! Mijn hart gaat sneller kloppen van dit soort fotografie. Neem contact met me op en dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

neem contact op